Dobrodošli u Delnice

Područje Grada Delnica čini “Delnički trolist” – Delnice, Crnoluško – risnjački kraj i Kupska dolina. Delnice su središnje i najveće naselje Gorskog kotara s približno 5000 stanovnika. Smještene su u Delničkom polju na 698 m nadmorske visine uokvirene uzvišenjima Drgomlja, Petehovca i Japlenškog vrha. Delnice su najviši grad u Hrvatskoj tj. medicinski gledano u zoni su tzv. podražajne klime posebno preporučljive za visinske pripreme sportaša te odmor, rekreaciju, šetnje u prirodi, skijaško trčanje. Zrak je specifičan, oplemenjen mirisom crnogorice što čini prirodnu aroma terapiju.



Delnice se mogu podičiti svojim šetnicama i trim-stazama, te neposrednom blizinom objekata prirodne i kulturne baštine pod zaštitom, mnogim sportskim objektima koji omogućuju aktivan odmor ljeti i zimi.

Jedan od najvažnijih spomenika kulturne baštine je Kuća Rački, najstarija naša kuća.. Kuća Rački je spomenik kulture pod zaštitom, ona je etno i graditeljska goranska baština uređena za posjet. Po svom današnjem izgledu najviše nam govori o organizaciji doma i o staroj graditeljskoj baštini Delnica. Starost ove kuće, kao i njoj sličnih, procjenjuje se na 200-300 godina. Rekonstrukcijama i zaštitom nastojala se što više sačuvati njena izvornost. Raspored prostorija, veličina ovakvih kuća bila je izvanredno prilagođena prirodnim uvjetima ovog kraja – cijelo gospodarstvo se nalazilo pod jednim krovom, na okupu, što je naročito olakšavalo život u vrijeme dugih snježnih zima. U spomenike etno kulturne baštine ubraja se i Popovićev mlin. Tu se nalaze dva mlina, kameni i suvremeniji sa željeznim valjkom i jedini su takvi primjerci u cijeloj Primorsko – goranskoj županiji. Svojim izgledom te načinom rada jasno nam govore o načinu rada na koji se nekada mljelo. Zainteresirani imaju mogućnost razgledati mlin te čuti interesantnu priču vezanu uz njega.

Za ljubitelje sporta Delnice u svojoj ponudi imaju bazen, teniske terene, stadion i pomoćna igrališta, športsku dvoranu, kuglanu, teretanu, biciklističku stazu, multifunkcionalnu dvoranu koja je zimi klizalište. Zimi se također može koristiti skakaonica, te se može skijati na skijalištu Petehovac. U centru Delnica nalazi se park Kralja Tomislava, gdje su u ograđenom prostoru smještene srne. Tako je djeci osim standardnih zanimljivosti koje se nalaze u parku ovo posebna atrakcija.



Osim kulturnih i prirodnih znamenitosti u Delnicama tj. Polanama obližnjem vikend- naselju se tradicionalno održava manifestacija „Tragom goranske starine”

To je tradicionalna pučka fešta na otvorenom koja se održava ljeti u mjesecu srpnju i zimi u siječnju. Svrha ove manifestacije je oživljavanje starih običaja uz prezentaciju domaće goranske kuhinje, a nakon toga slijede glazbeni susreti i koncerti, te vrtna zabava (ljeti).